Et innkjøpssamarbeid har som mål å redusere kostnadene og effektivisere innkjøpene til bedriftene som er med i samarbeidet. Dette oppnår innkjøpssamarbeidet ved å samle innkjøpsvolumet til alle bedriftene, og forhandle bedriftsavtaler basert på det totalt samlede volumet.
Vi kan altså definere et innkjøpssamarbeid som en samling bedrifter som bruker sitt samlede innkjøpsvolum til å oppnå bedre innkjøpsbetingelser enn bedriftene hadde klart alene.
På denne måten forhandler innkjøpssamarbeidet avtaler som én stor enhet på vegne av sine medlemmer. Slik oppnår alle medlemsbedriftene markedsledende priser og betingelser, samtidig som de effektiviserer driften ved å slippe å bruke tid på å forhandle avtalene sine selv.
Vinst er et eksempel på et slikt innkjøpssamarbeid, som bruker sin innkjøpserfaring og bedriftenes samlede volum til å forhandle frem markedets beste betingelser og avtaler for sine medlemsbedrifter. Avtalene med de kjente leverandørene er ferdigforhandlede og ligger enkelt tilgjengeliggjort i en innkjøpsportal, slik at alle bedriftene har tilgang til de besparende avtalene innen flyreiser, IT-tjenester og -utstyr, kaffe, kontormøbler og mye, mye mer med ett tastetrykk, uten behov for individuelle forhandlinger.
Fordelene med et innkjøpssamarbeid kan være mange. Det er likevel tre faktorer som ofte viser seg å være blant de viktigste årsakene til at bedrifter blir med i et innkjøpssamarbeid.
For å forhandle frem gode betingelser på innkjøp kreves et stort innkjøpsvolum. Gjennom et innkjøpssamarbeid forhandles det frem avtaler på vegne av alle medlemsbedriftene, som til sammen utgjør et adskillig større volum enn bedrifter har alene. Hvert eneste medlem bidrar til innkjøpssamarbeidets forhandlingskraft, og alle får tilgang til de samme fremforhandlede avtalene uansett bedriftsstørrelse til slutt. Det betyr at bedrifter i alle størrelser kan dra nytte av å være medlem i et innkjøpssamarbeid.
Les også: Permobil fikk full kontroll over innkjøpsavtalene med et innkjøpssamarbeid
Utfordringen for mange bedrifter er at det ofte ligger en volumforpliktelse til grunn for gode priser og betingelser. Ikke alle bedrifter kan forutse volumbehovet flere år frem i tid, og slike avtaler kan derfor være utfordrende. Selv om man handler mye av for eksempel en laptop nå, kan behovet til bedriften og de ansatte fort endre seg, og da kan den inngåtte avtalen bli dyr om man ikke lenger kan opprettholde volumforpliktelsen.
Ved å benytte avtaler gjennom et innkjøpssamarbeid er det som oftest ingen forpliktelser til et minimumsvolum på innkjøpene. Innkjøpssamarbeidet garanterer for volumet ovenfor leverandøren, slik at hver enkelt medlemsbedrift får gode priser uavhengig av eget volum. Det betyr at du kan velge å kjøpe to nye laptoper, og prisen per enhet vil fortsatt være lik som om du skulle kjøpt 20.
Les også: Hvordan sikre lønnsomme avtaler på IT-produkter og utstyr?
Enhver bedrift bør fokusere på det som er kjernevirksomhet og innkjøpene knyttet til det. Et innkjøpssamarbeid kan hjelpe med å effektivisere prosessene rundt ikke-strategiske innkjøp, altså innkjøp som er nødvendige, men ikke knyttet til det bedriften selger. Dette er alt fra strøm og IT-utstyr til kaffe og søppelhenting.
Å følge opp ikke-strategiske innkjøp selv kan være tid- og ressurskrevende. Disse innkjøpene bør ikke glemmes, men tiden bør brukes på det som driver inntekter - nemlig kjernevirksomheten. Hvis du kan flytte 50 % av tiden du bruker i dag på ikke-strategiske innkjøp over til kjernevirksomhet, vil du få en større økonomisk gevinst enn om du skal bruke den samme tiden til å følge opp leverandøravtaler.
Med et innkjøpssamarbeid er avtalene allerede ferdigforhandlet, så du slipper å bruke tid på å finne leverandører og forhandle avtaler. Dette sparer deg masse tid og krefter på det ikke-strategiske, slik at du får fokusert på kjernevirksomheten.
Les også: Trondheim Symfoniorkester & Opera fikk nesten en ny ansatt ved å bli med i Vinst.
Vinst er Nordens største innkjøpssamarbeid, og vi forhandler avtaler innen ikke-strategiske innkjøp på vegne av våre 10.000 medlemsbedrifter i Norge. Slik får medlemsbedriftene tilgang til markedets beste priser og betingelser på alt de trenger til sin daglige drift. Dette kan være rabatterte priser på mobilabonnement og IT-utstyr, eller bedre betingelser på for eksempel frakt og forsikringer.
Ved å være medlem i innkjøpssamarbeidet Vinst kan du være trygg på at du får de beste prisene og betingelsene som er mulig å få tak i. Hver eneste krone du sparer på ikke-strategiske innkjøp vil påvirke bunnlinjen direkte, samtidig som du sparer tid og ressurser på å slippe forhandlinger.
Ønsker du å vite hva du kan spare på å bli medlem i Nordens største innkjøpssamarbeid? Da sammenligner vi gratis og uforpliktende dine nåværende priser og betingelser med de du ville fått gjennom Vinst i en benchmark. På denne måten ser du hvor mye din bedrift faktisk ville spart med innkjøpssamarbeidet.