Meny

Kjøtt og fisk, varmt og kaldt, søtt og salt – vi snakker selvfølgelig om tapas, som har alt. Tapas er uhøytidelig og sosialt, og egner seg til alle slags anledninger. På tapasbordet finnes det retter for enhver smak, og nettopp det er fordelen med den spanske tradisjonen.

Ordet tapas kommer av det spanske verbet “tapar”, som betyr «å dekke over» / «å dekke til». Opprinnelig plasserte man en liten brødskive over glassene for å holde fluene unna, og senere ble det plassert småretter oppå brødskivene. 

Kanskje ikke noe du har gjort under din egen tapasservering, men en fin «fun fact» å servere til gjestene sammen med de smakfulle smårettene. 

Må dekke mangfoldet

John Gustav Lohne er kjøkkensjef og daglig leder på To Glass. Han har laget utallige tapasretter, både til kunder på jobb og gjester hjemme. Kjøkkensjefen har flere gode råd som er viktige å tenke på:

– Det må være god variasjon i retter og smaker, og dekke mangfoldet. Tapasrettene må smake godt som kalde. I tillegg er det viktig at maten metter, ved at noen av rettene gir god fylde.

Og med det i tankene har Lohne satt sammen en meny med sju tapasklassikere som er variert, smakfull og enkel – akkurat slik tapas skal være.

Foccacia med aioli

En rett som de aller fleste liker, og som metter godt.

Spekemat

Her finnes det mange smakfulle sorter, for eksempel iberico, serrano, salami, lomo og chorizo.

Utvalgte oster

Også her er det mye godt å velge mellom. For eksempel: Manchego, gjerne toppet med tomat- og chilisyltetøy med fersk mynte, hvit geitost og Monte Enebro

Scampi med chili og hvitløk 

Albondigas

Kjøttboller med tomatsaus. Her kan man variere med å for eksempel bruke lammekjøtt. Oppskrift på spansk tomatsaus finner du her.

Patatas bravas m. aioli og en pikant saus.

En skikkelig klassiker på tapasbordet. Tips: Sriracha! Hvis du føler maten mangler noe, er sriracha perfekt for å gi litt mer dybde i smaken. Det kan brukes i alt fra sauser, supper, gryteblandinger etc. 

Baconsurrede dadler

Her kan man også variere med å for eksempel ha ost eller aprikos inni.

Lohne må også nevne en annen deilig tapasrett som er vanlig å få servert i Baskerland.

– Pintxos, som betyr «på pinne», er utrolig godt. Det kan for eksempel være ristet brødskive med salsa, klippfisk, eller oliventapenade. I Spania er det vanlig at man betaler etter antall pinner som ligger igjen på tallerkenen, forklarer kjøkkensjefen, som selv har vært på mange turer til Spania og fått servert fantastiske tapas-opplevelser. 

– Spanjolene kan sin tapas, det er det ingen tvil om, smiler kjøkkensjefen.

Relaterte saker